sobota 12. listopadu 2022

222. zámek Sobotín

Zámek vznikl v polovině 19. století přestavbou bývalé továrny, poté prošel četnými úpravami a nevztahuje se na něj památková ochrana. Historickou hodnotu si ale uchovává díky působení významného podnikatelského rodu Kleinů, který měl v Sobotíně jedno ze svých hlavních sídel. Rodinné jméno Kleinů se stalo během let váženým a známým hlavně díky výstavbě železnic. Kleinové byli majiteli sobotínského zámku do roku 1945, posledním z nich byl Adalbert Klein (1896–1959). Po druhé světové válce byl zámek jako německý majetek zestátněn na základě Benešových dekretů a přešel pod správu Místního národního výboru v Sobotíně. Národní výbor měl na zámku své sídlo, kromě toho zámek sloužil také pro účely školy (Lesnické učňovské středisko). V letech 1967–1968 byl rekonstruován a stal se rekreačním střediskem havířovského Dolu Dukla. V letech 1989–1991 došlo k další modernizaci a zámek nadále sloužil jako ubytovací zařízení, vzniklo golfové hřiště a rybník v parku fungoval jako koupaliště. Během střídání nájemců v 90. letech 20. století však zámek postupně chátral. V roce 2012 koupili zámek manželé Milan a Marie Hrochovi a došlo k náročné rekonstrukci zámku s důrazem na zachování detailů z éry Kleinů. Zámek dnes funguje jako hotel.  
Na zámku Sobotín filmovali pohádku 
Princezna zakletá v čase I a II.
Objednali jsme 
SVATOMARTINSKÉ DEGUSTAČNÍ MENU
Jídlo bylo výborné, jen mě překvapila velikost knedlíků, skoro jsem je přehlídla.


Po jídle jsme se šli projít.
Hodnotný zámecký park projektovaný zahradním architektem F. J. Thomayerem koncem 19.století. Park je přístupný pro veřejnost.





Šli jsme k hrobce rodiny Kleinů. 
Kleinové byli v 19. století významnou podnikatelskou rodinou. Jejich společenskému postavení měla odpovídat i honosnost jejich hrobky. Ta byla postavena v roce 1885.


2 komentáře:

  1. Alenko,Sobotín znám,vždy se tam zastavíme cestou do Velkých Losin. Projdeme park,zavzpominame,ale k hrobce jsme šli pouze jednou. Na mě totiž okolí působí temným dojmem,zrovna tak židovské hřbitovy.

    OdpovědětVymazat
  2. Tady jsem nikdy nebyla. Užívali jste si !'
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám, že jste mě potěšili milým komentářem Hošanda