sobota 25. listopadu 2017

635. DD adventní věnec

Dnes jsem se pustila do adventního věnce. Zvolila jsem jako loni modrou, protože na okna dám loňské věnečky.
Přečetla jsem si o adventním věnci.
Výzdoba adventním věncem je další z mnoha krásných vánočních tradic. Slouží k odpočítávání čtyř týdnů období adventu. Mívá formu kulatého věnce z větví jehličnanů se čtyřmi svícemi, často bývá uprostřed ještě pátá svíčka, která má symbolizovat Pannu Marii, Vánoce nebo přímo Ježíše Krista.
Každou adventní neděli se zapaluje další svíčka proti směru hodinových ručiček.
Věnce a svíce se zřejmě používaly už před příchodem křesťanství. Zelené rostliny, kruhový tvar slunce a svíčky se používaly jako protiklad k okolní zimě a tmě. V příbytcích tak věnce sloužily k příjemnému bydlení dobrých duchů, zatímco ty zlé odháněly. Křesťanství věnec přejalo v 16. století. Kruhový tvar má tady připomínat Boží věčnost, jednotu a vzkříšení, zeleň zas život, nezničitelnost, věčnost a stálost ve víře.
O barvách svíček jsem se dočetla :
Nejčastěji se používají tři fialové (fialová barva symbolizuje pokání) a jedna růžová (symbolizuje předvánoční radost). Popř. se používá červená (jako prolitá Ježíšova krev) a zlatá (barva života a vítězství). V anglicky mluvících zemích se používají místo fialových modré (podle zdejších protestantských církví, které modrou považují za barvu čekání a naděje).
 Poprvé jsem si sama připravila borové šišky. Nemohla jsem jinak, Karolínka mi je pomáhala sbírat. Nalakovala jsem jsem je lakem na vlasy. Bílou barvu jsem si koupila v malém balení s rozstřikovačem.
 Vinec při tvoření. Nakoupila jsem dost modrých baněk a nakonec jsem je nepoužila. Budou se ale hodit na opravu loňských věnečků na okno.
V týdnu jsem prala, žehlila a snažila se dělat úklid. Zub už nebolí a koleno už naštěstí taky nebolí. 

6 komentářů:

  1. Hezký věneček jsi vytvořila. Já ještě tady doma pro sebe nemám, ale advent začíná příští týden, takže to v pohodě zmáknu.
    Tak to je dobře, že bolesti ustoupily a jsi zase fit.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Alenka, veľmi pekný venček. Ja modrú nemusím, ale tu krásne vynikla.
    Emily

    OdpovědětVymazat
  3. Krásny venček, tie modré sviečky na bielom veľmi pekne vyniknú. Snáď do nedele to stíham aj ja.Zaujímavé čítanie o farbách sviečok, to som do teraz nevedela.

    OdpovědětVymazat
  4. Alenko věnec máš moc krásný..I u nás bude letos do modra.😊... Přeji ti klidné adventní období.Z❤

    OdpovědětVymazat
  5. To je krása! Koukám, že všude se už vše připravuje a u nás, bohužel, došly síly a lidi nejsou.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám, že jste mě potěšili milým komentářem Hošanda