středa 3. července 2013

225. den II Sloup v Čechách

Dopoledne pršelo. V plánu byla pěší trasa Peklo. Někteří se rozhodli, že pojedou na kole. My jsme se vydali na oběd k Sedmi trpaslíkům.
Počasí se umoudřilo, tak jsme si zašli na rozhlednu.
U rozhledny je kamenný medvěd, který se dívá k Samuelově jeskyni.
V roce 1718 vyhloubil Samuel Görner jeskyni ve skalním bloku a žil tam jako poustevník. Vyráběl zde brýle a dalekohledy, i když byl vyučený okrasný zahradník. Samuelova jeskyně se skládá z malé předsíňky, která sloužila zároveň jako kuchyně, a obytné místnosti (6x2,5 m) s okny.
Cestou zpět jsme si prohlédli nádvoří zámku.
V letech 1730-1733 byl hrabětem Janem Josefem Maxmiliánem Kinským, největší osobností sloupských dějin, postaven nový zámek v blízkosti kostela. Původní barokní stavba byla v roce 1828 hrabětem Karlem Kinským upravena empírově, zejména interiéry. V zámku byla po válce postupně ozdravovna pro pražské děti, škola v přírodě, ústav sociální péče a nakonec domov důchodců. Zámek je v současné době veřejnosti nepřístupný. V sousedství zámku dal hrabě Josef Maxmilián Kinský postavit v roce 1745 chudobinec, který od roku 1759 sloužil zároveň i jako sirotčinec. Patrový dům s trojúhelníkovým štítem nad středem fasády zdobí freska sv. Vavřince.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám, že jste mě potěšili milým komentářem Hošanda