čtvrtek 4. července 2013

226. den II Kytlická

Většina se na trasu vydala na kole. My se na stejnou trasu vydali ve dvou autech. Cyklisty jsme dostihli ve Skalici u České Lípy. U kostela svaté Anny je barokní jednopatrová fara s maltézským znakem, před níž je sousoší svatého Jana Nepomuckého z roku 1763. Jeho součástí jsou sošky andělů. Obojí je též chráněno.
Další zastávku jsme měli ve Slunečné, nevelké převážně rekreační vsi. Ve Slunečné odpočívá herec Vlastimil Brodský (1920-2002), který si toto místo oblíbil a prožil zde poslední léta svého života. V jižní části obce stojí u silnice do Kamenického Šenova klasicistní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Jednolodní obdélná stavba s obdélným presbytářem a hranolovou věží nad průčelím byla postavena v letech 1846-1850 z prostředků zdejšího rodáka a sklářského obchodníka Johanna Georga Jirschika.
Tady čekalo na cyklisty dlouhé stoupání a sjezd do Kamenického Šenova a k Panské skále.
Národní přírodní památka Panská skála (německy: Herrnhausfelsen) je geologická lokalita, na které se nacházejí kamenné varhany vzniklé sloupcovou odlučností čediče při tuhnutí magmatu, které bylo obnažené vlivem lidské těžební činnosti do současné podoby.
Pokračovali jsme údolím říčky Kamenice přes Mlýny do Kytlic. Zastavili jsme se na hřbitově u hrobu Miroslava Horníčka.
Zpátky jsme jeli přes Polevsko, kde jsme se zastavili u stromu, kde havaroval Tomáš Holý.
Odpoledne probíhal turnaj ve stolním tenise

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám, že jste mě potěšili milým komentářem Hošanda